8 stycznia 2013

Najprostszy keks makowy...

Dziś będzie krótko. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek masy makowej, jaka często pozostaje po przygotowywaniu makowca, tortów makowych, bułeczek z makiem....
Jest to także rewelacyjne ciasto na święta. Z braku czasu, przy krzątaninie przedświątecznej, na skrawku blatu kuchennego, powinno poradzić sobie z nim już 10 letnie dziecko.

keks makowy (ucierane ciasto makowe)

Ucierane ciasto makowe:
3 jajka,
150 g cukru (najlepiej trzcinowego lub brązowego),
100 g masła roztopionego i ostudzonego,
kilka kropli rumu lub likieru amaretto
200 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

5 łyżek gotowej masy makowej (może być z puszki),
5 łyżek mleka zsiadłego, śmietany itp...

keks makowy (ucierane ciasto makowe)

Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Jajka utrzeć z cukrem do białości, powoli wlewać masło i aromat lub alkohol. Następnie dodać masę makową i mleko zsiadłe.... Dodawać mąkę z proszkiem.
Piekę w szerokiej keksówce o długości 25 cm.
Piec ok 1 godziny.

Ciasto jest pyszne, naprawdę serdecznie polecam.
Pozdrawiam i miłych przygotowań przedświątecznych życzę.... Mam nadzieję, że w ferworze kucharzenia znajdziecie czas na te szybkie i pyszne ciasto.
:)))

Brak komentarzy: