Dziś będzie krótko. Jest to doskonały pomysł na wykorzystanie resztek masy makowej, jaka często pozostaje po przygotowywaniu makowca, tortów makowych, bułeczek z makiem....
Jest
to także rewelacyjne ciasto na święta. Z braku czasu, przy krzątaninie
przedświątecznej, na skrawku blatu kuchennego, powinno poradzić sobie z
nim już 10 letnie dziecko.
Ucierane ciasto makowe:
3 jajka,
150 g cukru (najlepiej trzcinowego lub brązowego),
100 g masła roztopionego i ostudzonego,
kilka kropli rumu lub likieru amaretto
200 g mąki,
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
5 łyżek gotowej masy makowej (może być z puszki),
5 łyżek mleka zsiadłego, śmietany itp...
Piekarnik nagrzać do 170 stopni.
Jajka
utrzeć z cukrem do białości, powoli wlewać masło i aromat lub alkohol.
Następnie dodać masę makową i mleko zsiadłe.... Dodawać mąkę z
proszkiem.
Piekę w szerokiej keksówce o długości 25 cm.
Piec ok 1 godziny.
Ciasto jest pyszne, naprawdę serdecznie polecam.
Pozdrawiam
i miłych przygotowań przedświątecznych życzę.... Mam nadzieję, że w
ferworze kucharzenia znajdziecie czas na te szybkie i pyszne ciasto.
:)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz