Dziś szybko.
W pośpiechu, biegu, przelocie.
Wpadłam na chwilę i lecę dalej. Ale zanim gdzieś ucieknę, wrzucam do
woka tofu, kilka warzyw i zjadam z resztkami wczorajszego ryżu.
Szybko, smacznie.
Smażone tofu z warzywami:
2 łyżki oleju sezamowego,
1 średnia cebula pokrojona w piórka,
2 drobno posiekane ząbki czosnku,
2 łyżeczki drobno posiekanego imbiru,
1 czerwona papryczka chilli, posiekana drobno,
350 g twardego, pokrojonego w kostkę tofu,
60 ml ciemnego sosu sojowego,
1 marchew pokrojona w cienkie plastry,
1 mała główka brokułów, podzielona na różyczki,
1 czerwona słodka papryka, pokrojona w drobne paseczki,
1 cukinia pokrojona w plastry,
kiełki fasoli lub inne do dekoracji,
ryż do podania
Na średnim ogniu rozgrzej olej w
dużym woku, wrzuć cebulę, czosnek, imbir oraz papryczki. Mieszając
podsmaż do miękkości przez 2-3 minuty. Dodaj tofu, i wciąż mieszając,
podgrzewaj przez 2-3 minuty.
Dodaj sos sojowy i starannie
wymieszaj. Wrzuć marchew i, mieszając, podgrzewaj jeszcze przez 1
minutę. Następnie dodaj brokuły, paprykę słodką oraz cukinię. Smaż aż
warzywa zmiękną, ale zachowają chrupkość.
Wmieszaj kiełki, podawaj na gorąco z ryżem.
1 komentarz:
W przelocie i w biegu tez moze byc smacznie!
Prześlij komentarz