15 stycznia 2013

Rosyjska chałka chlebowa.... na zakwasie....

Zakwas.... zaczyn.... biga... Moja mania pieczenia. Wieczorami rozgrzewam piekarnik i opieram się plecami o ciepłą szybkę.
Uwielbiam napełniać dom ciepłem zapachu domowych wypieków; wanilii, cynamonu, chleba... gorącej bułki i ciepłego dżemu owocowego. Z kubkiem mleka lub wieczornym latte...


chałka chlebowa rosyjska...


Piękny, a co najważniejsze, niezwykle smaczny przykład na wykorzystanie ciasta zakwasowego na zaczynie trójfazowym.
Jest to coś pośredniego pomiędzy wypiekiem wytrawnym a słodkim. Słodko kojarząca się wszystkim chałka, przygotowana na mące chlebowej. Jej miąższ jest nieco bardziej treściwy, a dzięki zakwasowi zastępującego drożdże, dłużej zachowuje świeżość.  Pasuje do twarożku, dżemu, szynki, wędzonego łososia z wytrawną żurawiną.... Dla mnie pycha....


chałka chlebowa rosyjska...

Chałka chlebowa rosyjska:
/przepis własny w oparciu o przepisy Liski i Mirabellki/

400 g pszennego ciasta zakwaszonego metodą trójetapową (opisaną tutaj), do zakwasu użyłam mleka oraz mąki chlebowej (pamiętać należy, aby czas zakwaszania poszczególnych etapów nie przekraczał podanego czasu),
400 g dobrej mąki pszennej tortowej,
50 g płynnego ostudzonego masła,
2 jajka,
2 łyżki cukru,
1 łyżeczka soli

Składniki zagnieść, można ręcznie, lub maszynowo. Ciasto powinno być miękkie i elastyczne. Jeśli będzie zbyt gęste, można dolać dwie łyżki mleka, jeśli odwrotnie, podsypać mąkę. Należy jednak robić to z wyczuciem

Odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia, lub do czasu podwojenia objętości.

Ciasto wyłożyć na omączony blat, Zapleść chałkę, uformować bułkę, lub zrobić małe chałeczki. Uprzedzam, że jest to bardzo duża porcja, można podzielić na dwie części i wtedy będą dwie normalnych rozmiarów chałki. Jeśli jest to za dużo, można zrobić z połowy porcji.
Ja piekę w wąskiej prostokątnej blaszce o długości 30 cm.

Po zapleceniu odstawić na 1-2 godziny do ponownego wyrośnięcia.
Ciasto przyrasta bardzo szybko, należy pilnować, aby za mocno nie wyrosło, gdyż w piekarniku opadnie. Wystarczy, aby podwoiło objętość. Trzeba pamiętać także, że w piekarniku ciasto bardzo szybko rośnie.
Przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem, posypać płatkami migdałowymi lub orzechami siekanymi. Piec ok 30 minut w 200 stopniach, do apetycznego zbrązowienia.

Smacznego :))

Brak komentarzy: