16 stycznia 2013

Strucla z makiem.... świąteczna i codziena...

   Ponieważ w wynikach wyszukiwań widzę wciąż powtarzające się słowo "strucla makowa", utwierdza mnie to w przekonaniu, że jest to ciasto lubiane nie tylko w okresie świąt. Przenoszę więc post ze swojej starej strony i serdecznie zapraszam do pieczenia :))) Ciasto jest pyszne, delikatne, długo zachowuje świeżość, a wbrew pozorom - nie jest trudne do wykonania.

 
strucla kruchodrożdżowa z makiem świąteczna

Gdy rano włączałam ekspres do kawy i sięgałam po ciasteczko, za oknem było jeszcze ciemno. Teraz słońce nieśmiało puka w szybę. Zapowiada się piękny dzień. Spacer, latte w papierowym kubku, Jarmark Bożonarodzeniowy w Rynku, wszechobecne pierniki i zapach grzańca.
Wczoraj upiekłam stos pierniczków, dziś czekają na dekorację. Upiekłam także ciasto miodowe. Takie przedświąteczne preludium. A Was zapraszam na struclę z makiem, chyba tradycyjne ciasto Bożonarodzeniowe. Od lat piekę je zawsze według tego samego przepisu, nie pamiętam gdzie wyszperanego, pozmienianego przeze mnie, z mnóstwem notatek i poprawek. Jest tak dobre, że dwa - trzy lata temu przestałam eksperymentować z innymi przepisami.
Ciasto jest delikatne, absolutnie nie suche, dodatek drożdży sprawia, że pięknie wyrasta w piekarniku, jednak nie traci na świeżości jak typowe Drożdżowce.

Polecam i zapraszam. Częstujcie się:))


strucla kruchodrożdżowa z makiem świąteczna

Strucla krucho-drożdżowa z makiem:
50 dkg mąki,
15 dkg margaryny,
2 jajka,
3 żółtka,
1/8 litra śmietany (gęstej, nieco kwaśnej),
sól,
15 dkg cukru pudru (ja używam waniliowego),
5 dkg drożdży świeżych,
cukier waniliowy lub esencja waniliowa,
skórka starta z cytryny.

Drożdże rozetrzeć z łyżką cukru. Margarynę posiekać z przesianą mąką, dodać resztę składników, zagnieść ciasto.
Nie odstawiamy do rośnięcia, ciasto rośnie w piekarniku. Dzielimy je na części ( z tej porcji robię albo dwie duże strucle, lub trzy mniejsze. Można także zagnieść połowę porcji, daje wtedy jedno spore jajko i dwa  żółtka z mniejszych jaj).
Wywałkowujemy prostokąt, nakładamy nadzienie, zwijamy strucle. 



Zwinięte strucle przekładam na blachę. Polecam piec w tradycyjnej blasze do ciast, a każdą z nich oddzielić od drugiej papierem do pieczenia, znaczy między dwie włożyć złożony papier tak, aby ciasto nie stykało się, zapobiegnie to sklejeniu dwóch strucel, a blacha rozlewaniu się ciasta na boki i pękaniu góry.
Jeśli jednak chcemy piec w blasze do ciastek, strucle należy zawinąć luźno w papier do pieczenia, tak jak pakuje się takie ciasta w sklepie.
Odstawić na godzinę, nawet dwie (zależy od temperatury wnętrza), aby ciasto lekko "ruszyło".

 
strucla kruchodrożdżowa z makiem świąteczna


Przed wstawieniem do piekarnika smarujemy rozkłóconym jajkiem, pieczemy do zrumienienia (ok 1 godziny), w piekarniku nagrzanym do około 200 stopni. Każdy zna swój piekarnik, będzie więc wiedział lepiej jaka temperatura będzie odpowiednia. Gdyby zbytnio się przypiekały, należy przykryć folią.
Upieczone i jeszcze ciepłe sypiemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Jestem pewna, że każdy ma swój przepis na masę makową. Ja, gdy zależy mi na czasie, korzystam z gotowych mas, często jednakże doprawiam je po swojemu. Na święta jednak masę przygotowuję własnoręcznie. Wtedy jest taka, jak najbardziej lubię. W następnym poście zamieszczę przepis na masę makową świąteczną.
Strucle te także niekiedy nadziewam serem, masą z bakalii lub jabłek. W każdym wydaniu ciasto smakuje wspaniale.
Polecam :))

Brak komentarzy: