Miła odmiana dla miłośników ryb.
Gdy zobaczyłam przepis w gazecie, podeszłam sceptycznie. Jednakże troszkę pogrzebałam w przepisie, pozmieniałam i wyszła bardzo dobra alternatywa tradycyjnych mielonych kotletów.
Kotlety rybne:
600 g fileta z dorsza lub 4 kostki,
1/4 czerwonej papryki,
2 łyżki natki pietruszki,
sól,
mielony czarny pieprz,
1 jajko,
1 cytryna,
fałka muszkatołowa,
3 łyżki bułki tartej namoczonej w mleku i odciśniętej,
1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
2 łyżki startego żółtego sera
Filety rybne dokładnie opłukać, przełożyć do rondla, zalać wodą tak, aby tylko lekko były przykryte. Podgrzewać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia.
Paprykę pokroić w drobną kostkę. Rybę rozgnieść widelcem. Dodać paprykę, bułkę tartą, jajko, ser, mąkę ziemniaczaną, posiekaną natkę pietruszki, sól, pieprz, gałkę muszkatołową.
Wilgotnymi dłońmi formować kotleciki, smażyć na rozgrzanym oleju.
Smacznego.
1 komentarz:
bardzo fajny przepis! smakowity kotlecik ;)
Prześlij komentarz