12 lutego 2013

Quich z porem i serem lazur....




Przepis ten przenosiłam ze starej strony bloga. I choć wiem, że sezon na kurki zakończył się jakiś czas temu, wczoraj udało mi się kupić opakowanie moich ulubionych grzybków. {odrzucam Wam więc przepis, może ktoś zechce skorzystać i także będzie miał tyle szczęścia co ja.... 
A poza tym, zawsze można kurki zastąpić papryczką, pieczarkami lub boczniakami, które mają dużo mikroelementów potrzebnych do walki z przeziębieniami..... Oj, lecę do sklepu :))


quiche z kurkami, porem i serem lazur...



  Pogoda za oknem nie przypomina tej jeszcze z przed paru dni. Słońce przyćmiewa spojrzenia, a każdy listek, patyczek, podmuch wiatru zachęcają do spacerów. W takich chwilach uwielbiam każdą porę roku. Rdzawy kolor szeleszczących pod stopami liści nastraja mnie optymistycznie. Biel śniegu sprawia, że świat wydaje się uporządkowany, natomiast zieleń wiosny budzi do życia.
Brak lasów w okolicy zmusza mnie do spacerów po parku, z targu przynoszę ostanie już chyba w tym roku kurki, duszę z porem i piekę Quicha. Według własnego pomysłu :))
Pyszny....
Zatapiam się na kanapie i, skubiąc ciepłe ciasto, czytam..... 







 Ciasto:
200 g mąki pszennej dowolnej
1/2 łyżeczki suszonych drożdży,
1 łyżka oliwy,
1 łyżeczka cukru,
1/3 łyżeczki soli,
125 ml letniej wody.

Mąkę wymieszać z suchymi składnikami i wyrabiając ciasto powoli wlewać wodę i oliwę. Zagnieść dość luźne ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na 1 godzinę do wyrastania.

Nadzienie:
250 g świeżych kurek (grzybów),
1 średni por,
kawałek sera pleśniowego typu lazur,
ser żółty o zdecydowanym smaku dobry do topienia,
1 jajko,
3 łyżki gęstej słodkiej śmietany,
sól, pieprz, tymianek i szczypta gałki muszkatołowej,
2 łyżki oliwy

Oliwę rozgrzać, wrzucić pokrojonego na plasterki pora, kurki, chwilę dusić do miękkości grzybów.Doprawić solą, pieprzem, gałką i rozmarynem. Farsz przestudzić.
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na lekko omączony blat kuchenny, lekko wyrobić, rozwałkował koło i za pomocą wałka lub dłoni wyłożyć wysmarowaną margaryną formę do pizzy lub tarty.
Gdy ciasto lekko podrośnie rozłożyć farsz z grzybów, ułożyć kawałki sera lazur, przykryć plastrami sera żółtego. W miseczce roztrzepać jajko ze śmietaną, polać po przygotowanym cieście.
Opcjonalnie można posypać siekanym drobno świeżym tymiankiem.

Piec około 30 minut w 200 - 220 stopniach. 




 

Smacznego :)))))

Brak komentarzy: