Nie okłamuję się, uwielbiam ciasteczka. Wszelkiej maści i wszelkiego rodzaju. I jest to miłość ze wszech miar odwzajemniona. Powiedziała bym, że z wszelkich kulinarnych uzależnień, te plasuje się gdzieś obok pasztetu z ciecierzycy.
Ciasteczka te nie są wypiekiem typowo wielkanocnym, jednak ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, polecam więc na osłodzenie sobie przedświątecznej krzątaniny i wczesnowiosennych porządków.
Kruche rożki z powidłami:
2,5 szklanki mąki krupczatki,
1 pojemniczek serka danio,
1 kostka margaryny,
cukier waniliowy
Mąkę posiekać z margaryną, dodać serek danio, cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. W razie konieczności można dodać jedno żółtko.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę (można i na całą noc).
Wałkować placki na lekko podsypanej mąką stolnicy (nie przesadzać z ilością mąki do podsypywania, ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić po schłodzeniu), wykrawać trójkąty, na każdy nakładać odrobinę dobrze wysmażonych powideł, zwijać rożki.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.
Polecam.
Smacznego!!!!
1 komentarz:
Pychota! Prosto i konkretnie :)
Przepis koniecznie do wypróbowania.
Ściskam cieplutko!
Prześlij komentarz