18 marca 2013

Moje ulubione ciasteczka...




 Nie okłamuję się, uwielbiam ciasteczka. Wszelkiej maści i wszelkiego rodzaju. I jest to miłość ze wszech miar odwzajemniona. Powiedziała bym, że z wszelkich kulinarnych uzależnień, te plasuje się gdzieś obok pasztetu z ciecierzycy. 
Ciasteczka te nie są wypiekiem typowo wielkanocnym, jednak ich przygotowanie nie zajmuje zbyt wiele czasu, polecam więc na osłodzenie sobie przedświątecznej krzątaniny i wczesnowiosennych porządków.




 Kruche rożki z powidłami:
2,5 szklanki mąki krupczatki,
1 pojemniczek serka danio,
1 kostka margaryny,
cukier waniliowy

Mąkę posiekać z margaryną, dodać serek danio, cukier waniliowy, szybko zagnieść ciasto. W razie konieczności można dodać jedno żółtko.
Ciasto wstawić do lodówki na godzinę (można i na całą noc).

Wałkować placki na lekko podsypanej mąką stolnicy (nie przesadzać z ilością mąki do podsypywania, ciasto nie powinno się zbyt mocno kleić po schłodzeniu), wykrawać trójkąty, na każdy nakładać odrobinę dobrze wysmażonych powideł, zwijać rożki.
Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, jeszcze ciepłe posypać cukrem pudrem.





Polecam. 
Smacznego!!!!

1 komentarz:

Unknown pisze...

Pychota! Prosto i konkretnie :)

Przepis koniecznie do wypróbowania.

Ściskam cieplutko!