17 marca 2013

Biszkopt z kremem i masą makową...




Lubię ciasta z masą makową i kremem. Lubię przy tym wszelkiego rodzaju eksperymenty. Niekiedy zatapiam masę w cieście, tak jak w przepisie tutaj, a niekiedy przekładam gotowy zwykły biszkopt.
Przepis ten dostałam od Mamy. Nie pamiętam, od kogo przywędrował do naszej rodziny. Sądzę, że i tak był tyle razy zmieniany, modyfikowany, przerabiany pod nasze gusta, że z całą odpowiedzialnością mogę powiedzieć, że przepis jest nasz.

Delikatny biszkopt nasączony ponczem, delikatny krem i masa makowa.
Proponuję nie nasączać biszkopta zbyt mocno, aby ciasto podczas jedzenia nie rozpadało się, jeżeli natomiast ciasto będą jeść dorośli - polecam do ponczu dodać kieliszek wódki lub rumu, lub amaretto. Masę można zrobić różną, dla amatorów delikatniejszych smaków idealnie sprawdzi się masa z serka mascarpone lub na bazie serków Danio i bitej śmietany. Ja wykorzystałam tutaj masą maślaną i z jajek ubijanych na parze.


Makowiec na biszkopcie:    

Biszkopt:
6 jaj,
1/2 szklanki mąki tortowej,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej (ja nieco odbieram a dodaję budyń waniliowy),
1 mała szklanka cukru (taka o pojemności 200 ml),
2 łyżeczki proszku do pieczenia (pełne),

Ubić białka, dodać cukier, szczyptę soli i ubijać aż masa białkowa nabierze lśniącego kolorku. Dobrze dodać nieco alkoholu lub łyżeczkę octu, dodawać po jednym żółtku. Na koniec dodać obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
Upiec biszkopt w 170 stopniach.

Biszkopt polecam piec w dzień poprzedzający przygotowanie masy.

Masa makowa:
2 - 2,5 szklanki maku,
1/2 szklanki cukru,
 15 dkg margaryny

Mak sparzyć (ja zalewam wrzącym mlekiem i chwilkę gotuję). Gdy wystygnie przepuścić przez maszynkę dwa razy. Margarynę roztopić z cukrem, mak smażyć na wolnym ogniu do około 20 minut. Na koniec dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy lub amaretto.


Krem maślany:
3 jajka,
1/2 szklanki cukru,

Zmiksować na kogel mogel, ubijać na parze aż masa zgęstnieje. Można dodać cukier waniliowy.
(W szerokim rondlu zagotować wodę, na rondel postawić miskę z masą i ubjać, pilnując, aby woda w rondlu nie wygotowała się).

Kostkę masła utrzeć na puch, dodając po łyżce ostudzoną masę jajeczną. Można dodać otartą skórkę z cytryny.

Biszkopt przekroić na pół, nasączyć ponczem. Posmarować kremem, nałożyć masę makową, przykryć biszkoptem także posmarowanym kremem.

Wierzch ciasta posmarować kremem, udekorować polewą czekoladową lub wiórkami tartej czekolady.

Brak komentarzy: