Dziś proponuję coś na urozmaicenie świątecznego stołu. Gwoli tradycji ze szczyptą nowoczesności. Pyszne, lekkie. Efektownie prezentujące się na stole. Zrobiłam w sobotę na małe party i momentalnie doczekały się zachwytu gości:)))))
Babeczki z mascarpone i wędzonym pstrągiem:
kruche spody do babeczek,
opakowanie serka mascarpone,
ok 150 g wędzonego pstrąga,
2 gotowane żółtka na twardo,
sól, pieprz,
do dekoracji plasterki cytryn i żurawina do mięs
W przepisie podaję gotowe spody do babeczek, gdyż takich użyłam. Jednak zwykle albo piekę je sama, albo nadziewam białka od jajek gotowanych na twardo, co bardzo dobrze się sprawdzi podczas świąt :)))
Serek, rybę, żółtka i przyprawy miksuję na gładką masę. Szprycą napełniam babeczki. Można posłużyć się łyżeczka, ale trzeba wtedy wykazać się odrobiną wprawy :))) Dekoruję cytrynką i żurawiną do mięs.
Są pyszne. :))) Polecam
1 komentarz:
no powiem szczerze mascarpone w daniach wytrawnych to rzecz całkowicie mi obca, zawsze używałam ricotty albo philadelphi.
Prześlij komentarz