Dziś rano deszcz zmył kurz z samochodowych szyb, zrosił włosy pierwszych spacerowiczy, zatrzymał się na rzęsach turystów i bezpańskich psów spacerujących rano w poszukiwaniu śniadania.
Pozostałości wczorajszego słońca i upału szukałam w wśród drzew działkowych, altan i lekko rozkwitłych kwiatów. Wróciłam w przemoczonych butach, brudnych spodniach, naładowana spokojem, a w uszach wciąż brzęczało mi wiosenne trele na kilka a nawet kilkanaście głosów.
Pierogi z mięsem z rosołu: PIELMIENI:
Był czas, gdy bardzo często gotowałam rosół. Córka jadła go nałogowo, na zmianę z pomidorową, więc rosół gościł na moim stole praktycznie co dnia.
Ponieważ nikt u mnie w domu nie reflektował na wyjadanie mięsa, na którym go gotowałam, sukcesywnie, obrane z kości, wrzucałam do zamrażarki. W końcu nazbierało się tego tyle, że przyszedł czas na Pielmieni - pierożki z mięsem.
ciasto:
30 - 40 dkg mąki,
łyżeczka soli,
1 - 2 jajka, w zależności od wielkości,
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody,
farsz:
40 dkg ugotowanego mięsa (u mnie różne gatunki mięsa rosołowego),
2 cebule,
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki,
Mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, bułkę namoczyć w takiej samej ilości zimnego mleka.
Wymieszać farsz, doprawić solą oraz pieprzem. Można dodać ząbek czosnku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 - 40 minut. Rozwałkować na cienki placek i szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać. Gotowe pierożki gotować w lekko osolonej wodzie ok 6 minut, uważając aby się nie rozgotowały.
Smacznego :))
ciasto:
30 - 40 dkg mąki,
łyżeczka soli,
1 - 2 jajka, w zależności od wielkości,
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody,
farsz:
40 dkg ugotowanego mięsa (u mnie różne gatunki mięsa rosołowego),
2 cebule,
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki,
Mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, bułkę namoczyć w takiej samej ilości zimnego mleka.
Wymieszać farsz, doprawić solą oraz pieprzem. Można dodać ząbek czosnku.
Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 - 40 minut. Rozwałkować na cienki placek i szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać. Gotowe pierożki gotować w lekko osolonej wodzie ok 6 minut, uważając aby się nie rozgotowały.
Smacznego :))
1 komentarz:
i o to chodzi :) kuchenny recykling i takie pychotki można zrobić
Prześlij komentarz