27 kwietnia 2013

Pielmieni.... - Pierogi z mięsem z rosołu...





Dziś rano deszcz zmył kurz z samochodowych szyb, zrosił włosy pierwszych spacerowiczy, zatrzymał się na rzęsach turystów i bezpańskich psów spacerujących rano w poszukiwaniu śniadania. 
Pozostałości wczorajszego słońca i upału szukałam w wśród drzew działkowych, altan i lekko rozkwitłych kwiatów. Wróciłam w przemoczonych butach, brudnych spodniach, naładowana spokojem, a w uszach wciąż brzęczało mi wiosenne trele na kilka a nawet kilkanaście głosów.






Pierogi z mięsem z rosołu: PIELMIENI:

Był czas, gdy bardzo często gotowałam rosół. Córka jadła go nałogowo, na zmianę z pomidorową, więc rosół gościł na moim stole praktycznie co dnia. 
Ponieważ nikt u mnie w domu nie reflektował na wyjadanie mięsa, na którym go gotowałam, sukcesywnie, obrane z kości, wrzucałam do zamrażarki. W końcu nazbierało się tego tyle, że przyszedł czas na Pielmieni - pierożki z mięsem.

ciasto:
30 - 40 dkg mąki,
łyżeczka soli,
1 - 2 jajka, w zależności od wielkości,
1/2 szklanki bardzo ciepłej wody,

farsz:
40 dkg ugotowanego mięsa (u mnie różne gatunki mięsa rosołowego),
2 cebule,
sól, pieprz
4 łyżki tartej bułki,


Mięso przepuścić przez maszynkę, cebulę drobno posiekać i zeszklić na maśle, bułkę namoczyć w takiej samej ilości zimnego mleka.
Wymieszać farsz, doprawić solą oraz pieprzem. Można dodać ząbek czosnku.

Z podanych składników zagnieść ciasto. Przykryć ściereczką, odstawić na 30 - 40 minut. Rozwałkować na cienki placek i szklanką wykroić krążki. Na środek każdego krążka nakładać farsz i zlepiać. Gotowe pierożki gotować w lekko osolonej wodzie ok 6 minut, uważając aby się nie rozgotowały.

Smacznego :))

1 komentarz:

Smakiem Pisany pisze...

i o to chodzi :) kuchenny recykling i takie pychotki można zrobić