19 maja 2013

majowa zielona zupka...


Dziś pukaniem do szyby obudziło mnie słońce. Jedną ręką zalewam kawę, a drugą mieszam pyrkoczącą na ogniu owsiankę. Robię stos maleńkich kanapeczek, surówkę z kapusty, z dna lodówki wygrzebuję zapomnianą paczkę kiełbasy grillowej. Sprawdzam baterie w aparacie, do torby pakuję szachy, książki i szybko wychodzę z domu.

Zupa ta jest idealna na dnie takie jak dziś. Niezwykle szybka, lekka a jednocześnie sycąca. Kremowa i delikatna. Szczerze polecam.



zupa serowo-brokułowa
  


Zupa serowo-brokułowa:
1 mały brokuł
1 mały por,
1/2 puszki groszku zielonego,
cebula,
1 marchew,
2 ziemniaki,
3 ząbki czosnku,
masło do duszenia,
żółtko,
bulion,
ziele angielskie, liść laurowy, sól, pieprz biały, koperek,
śmietana kremowa 30%, 2 serki topione śmietankowe



zupa serowo-brokułowa




   Pora oczyścić, białą i zieloną część pokroić w talarki, cebulę w kostkę, czosnek posiekać, ziemniaki obrać, pokroić w kostkę, marchew w plasterki. Masło roztopić, poddusić pora, cebulę i czosnek. Dodać ziemniaki, marchew, chwilę razem smażyć. Zalać bulionem, dodać liścia, ziela i pieprz, gotować do miękkości warzyw.
Wrzucić różyczki brokuła, groszek, gotować jeszcze chwilę. Serki rozgnieść widelcem w kubku, roztrzepać z odrobiną zupy, do rozpuszczenia, wlać do zupy. Śmietanę roztrzepać z żółtkiem, dodać do zupy. Posypać koperkiem, podawać z grzankami.
 
Smacznego :))


2 komentarze:

Unknown pisze...

pyszna wiosenna propozycja, nie ma jak słoneczna pogoda w niedzielę, ja też zaraz uciekam bo szkoda dnia:D

nietylkopasta.pl pisze...

zapraszam do konkursu/akcji o tematyce "wiosenne zupy". Szczegóły na moim blogu http://nietylkopasta.pl