18 czerwca 2013

Klasyczne kruche ciasto z rabarbarem... - ciasto kruche - przepis podstawowy idealny

   Od kilku dni pogoda nas rozpieszcza. Ze straganu przynoszę kosze świeżych warzyw i owoców, z działki pęki ozdobnej trawy i naci zieleniny. Powoli szykuję słoiki na pierwsze w tym roku przetwory.

Wielkimi krokami zbliża się koniec roku szkolnego. Organizuję więc wycieczki, zaliczam kolejne zebrania, szykuję rauty i spotkania pożegnalne. Praca społeczna daje mi wiele satysfakcji, lecz jeszcze więcej przyjemności przynoszą mi wieczory z książką, spędzane na placu zabaw. W takich chwilach mogę znów wyobrazić sobie moją Córkę w wieku trzech-czterech lat.
Są momenty gdy brakuje mi tych tłustych, maleńkich rączek, ufnie zamkniętych w mojej dłoni.







   Bardzo lubię ciasta kruche. Robi się je błyskawicznie, zagniatanie nie przysparza  większych problemów, a ciasto w lodówce może czekać nawet całą dobę.
Według tego przepisu można przygotować słodki placek, jak i wytrawną tartę lub babeczki. W takim przypadku należy tyko cukier zastąpić nieco większą szczyptą soli.
Któregoś razu, robiąc wytrawne babeczki, ciasto doprawiłam świeżymi, siekanymi ziołami. Efekt końcowy był niesamowicie pyszny.

Dziś podaję przepis na ciasto kruche z rabarbarem. Do popołudniowej letniej kawki. Oczywiście rabarbar można zastąpić każdymi innymi owocami, truskawkami, jabłkami, śliwkami.....






Ciasto kruche - przepis podstawowy:
30 dkg mąki,
20 dkg masła,
1/2 szklanki cukru (może być puder),
cukier waniliowy,
3 żółtka,
1 łyżeczka proszku do pieczenia


Tłuszcz posiekać z mąką, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem. Dodać żółtka i zagnieść ciasto.
Wstawić do lodówki i wykorzystać przy okazji :)

Rabarbar obrać, pokroić na drobne kawałeczki, zasypać cukrem i dwiema łyżkami bułki tartej.

Ciasto wstawić na kilkanaście minut do zamrażarki. 2/3 ciasta zetrzeć ma tarce do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na to ułożyć owoce, wstawić do dobrze nagrzanego piekarnika, mniej więcej 200 stopni celcjusza. 
W tym czasie ubić białka z cukrem pudrem na sztywną pianę. Wyłożyć na podpieczone ciasto, na wierzch zetrzeć resztę zmrożonego ciasta.
Piec na złoty kolor. Po wyjęciu posypać cukrem pudrem.

Smacznego i słonecznego dnia :))


2 komentarze:

Anonimowy pisze...

Ciasto z proszkiem do pieczenia raczej nie jest kruchym ciastem...:(

morrigan23 pisze...

Można nie dodawać, będzie kruche, nam takie puszyste nieco bardziej smakuje.