16 października 2013

krokiety z kaszy gryczanej i sera feta....

   
Moja Rodzina bardzo lubi wszelkiego rodzaju kasze. Córka chętnie wcina je z sosami, MM w każdym innym daniu, jako dodatek, składnik główny, farsz, nadzienie......
Oczywiście, niekwestionowaną królową kasz jest u nas kasza gryczana.
Na moim stole gości przynajmniej dwa razy w tygodniu.
Raczej nieczęsto zdarza mi się kupić tę woreczkową, wolę taką luzem, zwykle gotuję ją w specjalnym rondlu, o bardzo grubym dnie i prażę długo, na sypko, tak jak lubimy.





 Zdaję sobie jednak sprawę, że kasze w niektórych domach nie są popularnym dodatkiem do obiadu. Na naszych stołach wciąż królują ziemniaki i makaron. A szkoda.
Postanowiłam zatem podzielić się moimi pomysłami na przygotowanie kasz. Chciała bym odczarować złą sławę, jaką są owiane i przekonać Was, że dania z ich udziałem mogą być naprawdę pyszne oraz urozmaicone.

Przepis na pierogi z kaszy gryczanej możecie znaleźć tutaj.
Tym razem więc zapraszam na krokiety z kaszą gryczaną i serem feta.


Krokiety z kaszą gryczaną i serem:

Placki:
2 filiżanki mąki kukurydzianej,
1 filiżanka mąki pszennej poznańskiej, wrocławskiej, tortowej
3 filiżanki mleka
3 jajka,
szczypta soli

Składniki dobrze wymieszać za pomocą miksera, usmażyć placki nieco grubsze niż naleśniki, przekładać na talerz, przykryć szczelnie folią spożywczą, aby nie wysychały.

Farsz:
3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy gryczanej (ja używam szklanki o pojemności 200 ml),
kostka sera feta
2 cebule średniej wielkości
2 łyżki masła do duszenia
sól, pieprz, majeranek lub zioła prowansalskie....(wedle uznania)

Cebulę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle. Lekko przestygłą dodać do kaszy gryczanej, dodać ser, przyprawy, rozgnieść widelcem i wymieszać. (można dodać przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, choć ja osobiście wolę delikatniejszy smak tychże krokietów)

Na każdy placek nakładać łyżkę farszu, rozsmarować, zwijać w ruloniki lub kopertę, jak kto woli.
Każdy krokiet obtoczyć w mące, następnie lekko roztrzepanym jajku i bułce tartej. 
Smażyć na gorącym oleju z każdej strony. 

Smacznego :)))




Brak komentarzy: