Tym razem proponuję delikatny piernik, przełożony kremem i oblany pyszną mleczno-miodową czekoladą.
Można nie przekładać kremem, a tylko posmarować powidłami śliwkowymi. Polać czekoladą, posypać wiórkami lub ozdobić migdałami.
Piernik z polewą kakaową.
2 szklanki mąki krupczatki,
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru
3/4 kostki miękkiego masła,
4 jajka,
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej,
kilka drobno pokrojonych daktyli,
1 łyżka przyprawy korzennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
malutki słoiczek powideł śliwkowych,
Polewa:
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu
Krem:
1/2 kostki masła,
1/2 małego opakowania serka mascarpone,
3 łyżeczki masła orzechowego,
cukier puder do smaku.
Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 żółtku i porcjami miód, wciąż ucierając. Wsypać mąkę, przyprawę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać.
Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka i bakalie.
Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
Wyjąć i wystudzić.
Po wystudzeniu przeciąć na trzy części, jedną z nich posmarować powidłami śliwkowymi.
Masło utrzeć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło orzechowe, przełożyć drugi krążek, zostawiając cztery łyżki kremu na wierzch i boki piernika.
Przygotować polewę: margarynę rozpuścić, mieszając z cukrem pudrem i kakao oraz miodem. Gotować chwilę, zestawić z ognia i wystudzić ciągle mieszając.
Piernik posmarować przestudzoną polewą i ozdobić wedle uznania.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz