16 grudnia 2013

Piernik z polewą kakaową....

U mnie dalszy ciąg przepisów wigilijnych. 
Tym razem proponuję delikatny piernik, przełożony kremem i oblany pyszną mleczno-miodową czekoladą.
Można nie przekładać kremem, a tylko posmarować powidłami śliwkowymi. Polać czekoladą, posypać wiórkami lub ozdobić migdałami.




Piernik z polewą kakaową.
2 szklanki mąki krupczatki,
3/4 szklanki cukru
1/2 szklanki cukru pudru 
3/4 kostki miękkiego masła,
4 jajka,
2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej, 
kilka drobno pokrojonych daktyli,
1 łyżka przyprawy korzennej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,

malutki słoiczek powideł śliwkowych,

Polewa:
1/2 kostki margaryny,
1/2 szklanki cukru pudru,
2 łyżki kakao
1 łyżka miodu

Krem:
1/2 kostki masła,
1/2 małego opakowania serka mascarpone,
3 łyżeczki masła orzechowego,
cukier puder do smaku. 


Masło utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodawać po 1 żółtku i porcjami miód, wciąż ucierając. Wsypać mąkę, przyprawę oraz proszek do pieczenia, dokładnie wymieszać. 
Na końcu delikatnie wmieszać ubite białka i bakalie.

Piec około godziny w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 
Wyjąć i wystudzić. 


Po wystudzeniu przeciąć na trzy części, jedną z nich posmarować powidłami śliwkowymi.
Masło utrzeć z serkiem mascarpone i cukrem pudrem, stopniowo dodawać masło orzechowe, przełożyć drugi krążek, zostawiając cztery łyżki kremu na wierzch i boki piernika.

Przygotować polewę: margarynę rozpuścić, mieszając z cukrem pudrem i kakao oraz miodem. Gotować chwilę, zestawić z ognia i wystudzić ciągle mieszając. 

Piernik posmarować przestudzoną polewą i ozdobić wedle uznania.


Brak komentarzy: