31 stycznia 2014

biały chleb z pieczonym czosnkiem....



Ostatni tydzień to istne szaleństwo.
Córka, przeziębiona, całe dnie spędzała w łóżku. Ja zaś starałam się dogodzić rosnącym oczekiwaniom ośmiolatki i pracy, której w tym okresie mam akurat wyjątkowo dużo.
Powoli nasz mały projekt nabiera kształtów i przestaje być tylko marzeniem.
Powoli realizujemy postawione sobie z końcem starego roku cele.
Powoli rozwijamy skrzydła, uczymy się nowych rzeczy i z coraz większą pewnością siebie działamy na zupełnie nieznanym nam terenie.
W domu gotuję pożywne, zawiesiste i rozgrzewające zupy, do których bardzo chętnie podaję dodatkowo grzanki.
Dziś przepis na jeden z moich ulubionych chlebów. 
Delikatny, biały chleb z pieczonym czosnkiem. 
Idealny dodatek do zimowych zup.

Przepis w całości jest przepisem J. Hamelmana.

Chleb na zakwasie z pieczonym czosnkiem:
400 g mąki pszennej chlebowej (ja często korzystam ze zwykłej pszennej poznańskiej),
45 g mąki pszennej razowej,
290 g wody źródlanej bądź odfiltrowanej,
2 łyżki oliwy z oliwek,
10 g soli,
drożdży instant na czubek łyżeczki,
1 główka czosnku,
2 kopiaste łyżki zakwasu żytniego sztywnego (gęstego)

Z 0 g mąki pszennej chlebowej (poznańskiej), 55 g wody oraz zakwasu przygotowujemy zaczyn levain. Odstawiamy szczelnie przykryty na 12 godzin.

Z główki czosnku ściągamy wierzchnie warstwy skorupek, ścinamy lekko główki i pieczemy owinięty w folię aluminiową około godziny, aż czosnek będzie miękki.
Po upieczeniu i przestygnięciu czosnek można po prostu wycisnąć, jeśli nie wyrobi się dokładnie w cieście i pozostaną w nim grubsze kawałki, nie będą one miały wpływu na końcowy smak chleba.

Do mieszadła bądź miski wkładamy pozostałe składniki, szybko zagniatamy ciasto. Powinno mieć ono średnio rzadką konsystencję i dobrze odstawać od dłoni.
Ciasto musi mieć dobrze wyrobioną siatkę glutenową.

Tak wyrobione ciasto pozostawiamy pod przykryciem na około 2 godziny fermentacji wstępnej, po 1 godzinie dobrze jest ciasto złożyć.

Z ciasta formujemy okrągły bochenek. Podana porcja jest porcją na jeden spory bochen lub dwie keksówki długości ok. 25 cm.
Formy keksowe przed włożeniem do nich ciasta należy wyłożyć papierem do pieczenia.
Wierzch każdego z bochenków można posmarować pędzelkiem zamoczonym w wodzie i wysypać otrębami, chleb nabiera ładnego i apetycznego wyglądu...

Ciasto garujemy ponownie godzinę. W tym czasie należy dobrze nagrzać piekarnik do temperatury 240 stopni. Przed włożeniem bochenków dobrze jest piekarnik naparować.
Chleb pieczemy na złoty kolor.
Smacznego:))


1 komentarz:

Unknown pisze...

lubię wszystko z dużym dodatkiem czosnku:d