Każdy z nas chyba ma listę swoich kulinarnych letnich hitów.
Gdy byłam w wieku mej Córki, najbardziej latem smakowała pajda chleba ze śmietaną, posypana cukrem, ogórki rwane prosto z krzaczka, białe porzeczki i ziemniaki pieczone w ognisku.
Lato nigdzie nie ma takiego smaku i uroku, jak właśnie na wsi.
Tego roku moje lato trwa tylko jeden miesiąc. Łapię więc garściami każdy jego smak i każdą chwilę, którą udaje mi się uchwycić.
W tym roku stawiam na ulubione, wypróbowane przez lata przepisy. Z braku czasu ogórki kiszę w hurtowych ilościach. Nie potrafię jednak odmówić sobie tych przygotowanych z czosnkiem i papryką chilli oraz sałatki ogórkowej.
Dziś przypominam Wam oba przepisy zamieszczone rok temu.
Zimowa sałatka ogórkowa na sposób zbójnicki:
2,5 kg ogórków,
1,5 główki czosnku,
4 pełne łyżki soli,
3 łyżeczki papryki chilli (ja używam suszonych płatków, można także z powodzeniem dodać świeżą, drobno pokrojoną lub suszone- jeśli ktoś woli mniej ostre, można dodać mniej,
Zalewa:
1,5 szkla cukru,
1,25 szkl octu,
8 łyżek oleju,
Ogórki dobrze umyć, nie obierać, pokroić w słupki lub plasterki. Zasypać solą i odstawić na 6 - 8 godzin.
Po tym czasie przełożyć ogórki do innego naczynia, a powstały sok zlać do rondla.
Ogórki posypać papryką i roztartym czosnkiem.
Zagotować ocet z cukrem i olejem, zalać ogórki, wymieszać i ponownie odstawić o przegryzienia.
Po około 12 godzinach przełożyć do słoików, zalać syropem z leżakowania ogórków (jeśli braknie tego, który puściły podczas drugiego leżakowania, dodajemy ten z pierwszego).
Nie gotować.
Na 24 godziny postawić do góry dniem, po tym czasie wymieść w chłodne miejsce.
Mizeria (sałatka) ogórkowa na zimę:
4 kg ogórków,
25 dkg marchwi,
25 dkg pietruszki z nacią,
0,5 kg cebuli,
1 główka czosnku,
nać pietruszki oraz pęczek kopru,
3 łyżki soli,
0,5 szkl cukru,
1 szkl octu.
Ogórki obrać, poszatkować w plasterki lub pół plasterki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać w dużym garnku, zostawić na kilka godzin, może być na noc.
Przełożyć wraz z syropem do słoików, na każdy dodać po łyżce oleju, ziarnku ziela angielskiego, kawałeczku listka laurowego, 2 ziarenka pieprzu i goździku, ząbku czosnku.
Zakręcić dokładnie i wekować kilkanaście minut.
Wyjęte słoiki stawiać do góry dnem do ostygnięcia, aby pokrywy dokładnie złapały.
4 kg ogórków,
25 dkg marchwi,
25 dkg pietruszki z nacią,
0,5 kg cebuli,
1 główka czosnku,
nać pietruszki oraz pęczek kopru,
3 łyżki soli,
0,5 szkl cukru,
1 szkl octu.
Ogórki obrać, poszatkować w plasterki lub pół plasterki. Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w piórka.
Wszystkie składniki razem dokładnie wymieszać w dużym garnku, zostawić na kilka godzin, może być na noc.
Przełożyć wraz z syropem do słoików, na każdy dodać po łyżce oleju, ziarnku ziela angielskiego, kawałeczku listka laurowego, 2 ziarenka pieprzu i goździku, ząbku czosnku.
Zakręcić dokładnie i wekować kilkanaście minut.
Wyjęte słoiki stawiać do góry dnem do ostygnięcia, aby pokrywy dokładnie złapały.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz