Przepis podaję w całości za autorką. Polecam także bloga Pracownia wypieków, osobiście, ostatnim czasem niemal bez przerwy czerpię z niego inspirację.
Bułeczki maślane:
600 g mąki pszennej
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej
1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem,
cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę
wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki* o
średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do
pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną
ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.
*bułeczki formuje się w następujący sposób: odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy dłońmi na placuszek, po czym dokładnie zawijamy boki do środka, robiąc kuleczkę. Zlepiamy mocno i kładziemy łączeniem do dołu. Z tej ilości ciasta wychodzi około 9 średnich bułeczek, lub 12 małych. Takich na jeden kęs.
Smacznego!
*bułeczki formuje się w następujący sposób: odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy dłońmi na placuszek, po czym dokładnie zawijamy boki do środka, robiąc kuleczkę. Zlepiamy mocno i kładziemy łączeniem do dołu. Z tej ilości ciasta wychodzi około 9 średnich bułeczek, lub 12 małych. Takich na jeden kęs.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz