9 stycznia 2013

bułeczki maślane z kruszonką...

bułeczki maślane

   Przepis podaję w całości za autorką. Polecam także bloga Pracownia wypieków, osobiście, ostatnim czasem niemal bez przerwy czerpię z niego inspirację.

Bułeczki maślane:
600 g mąki pszennej 
20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
40 g cukru
50 g masła
1 jajko
240 ml mleka
1 łyżeczka esencji waniliowej

Kruszonka:
50 g miękkiego masła
50 g mąki
50 g drobnego cukru
2 łyżki płatków migdałów, pokruszonych

Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką wody

Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną cukru i mleka, odstawić do rośnięcia na kilka minut.
Mleko lekko podgrzać, wymieszać z masłem, cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem.
Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki* o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st C.
Wstawić bułeczki i piec 15-20 minut, do zrumienienia.

*bułeczki formuje się w następujący sposób:  odrywamy kawałek ciasta, spłaszczamy dłońmi na placuszek, po czym dokładnie zawijamy boki do środka, robiąc kuleczkę. Zlepiamy mocno i kładziemy łączeniem do dołu. Z tej ilości ciasta wychodzi około 9 średnich bułeczek, lub 12 małych. Takich na jeden kęs.

Smacznego!


Brak komentarzy: