9 stycznia 2013

Kaczka Julii Child...

kaczka J. Ch 



To jeden z moich ulubionych przepisów na kaczkę. Wypróbowałam  ich już sporo, a kaczka ostatnio stała się moim popisowym daniem. 


Dzięki wstępnemu obgotowaniu na parze, mięso jest niezwykle miękkie, kruche i delikatne. Opiekanie w piekarniku natomiast pięknie rumieni skórkę i nadaje jej odpowiednią chrupkość. Przygotowanie w ten sposób mięsa pozwoli także pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Kaczka Julii Child:
Kaczkę przyprawić ulubioną przyprawą, posolić od środka i natrzeć wewnątrz jak i na zewnątrz rozkrojoną cytryną. Umieścić w parowarze lub garnku do gotowania na parze i gotować pod przykryciem około 30 minut.
Po tym czasie osuszyć, usunąć z kaczki nadmiar tłuszczu i zachować go do wywaru lub sosu. Przykryć ruszt folią i położyć na nim kaczkę piersią do dołu. Rozsypać w brytfannie po około pół szklanki pokrojonej w kostkę cebuli, marchewki i selera, wlać szklankę półwytrawnego wina. Przykryć szczelnie i dusić w piekarniku w około 160 stopniach. Po 30 minutach przełożyć kaczkę piersią do góry, odkryć i piec jeszcze około 40 minut w 190 stopniach; do czasu aż udka będą dość miękkie, a skórka pięknie złocista i chrupiąca.
Z wywaru przygotować sos, odparowując go, dodając łyżkę masła, doprawiając. Można dodać przetarte warzywa z pieczenia.

Smacznego.

1 komentarz:

Francuskie podróże kulinarne i nie tylko pisze...

ciekawy sposob na kaczke ;)
pozdrawiam