Przepis przenoszony ze starej strony bloga. Powiem tylko tyle, że ciasto jest świetne nie tylko na święta. Ja je piekłam również rok temu z okazji Dnia Dziecka do przedszkola. Znikało w ekspresowym tempie...
Święta
wędrują do nas wielkimi krokami. Powoli sięgamy po bombki, choinki,
domy wypełniamy bożonarodzeniowymi światełkami.... zapalamy świece,
zanurzamy się w zapachu pieczonych ciast.
Chowamy po kątach prezenty i wysyłamy kartki z życzeniami.
Te
ciasto idealnie nadaje się na świąteczny stół. Masa makowa zatopiona w
delikatnym, piaskowym biszkopcie. Krem budyniowy i czekolada... Polecam.
Dla odmiany, zamiast tradycyjnej strucli czy makowca.
Ciasto makowe z kremem:
Ciasto:
szklanka mąki pszennej,
pół szklanki mąki ziemniaczanej,
szklanka cukru,
6 jaj,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
sok i otarta skórka z cytryny
Krem migdałowy:
20 dkg masła,
pół szklanki cukru pudru,
2 opakowania budyniu waniliowego,
2 łyżki cukru,
2 szkl mleka,
5 dkg zmielonych migdałów
Masa makowa (przygotowana według własnego ulubionego przepisu lub - ja jak bardzo się spieszę - z puszki)
Oddzielić białka od żółtek, białka ubić ze szczyptą soli na pianę
(dobrze pod koniec ubijania dodać 2 łyżki cukru). Żółtka utrzeć z cukrem
oraz sokiem i skórką z cytryny na puszystą masę, delikatnie (łyżką
drewnianą lub trzepaczką rózgową) połączyć z pianą, a potem z dosypywaną
porcjami jedną i drugą mąką, wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
Ciasto
wlać do formy wyłożonej papierem do pieczenia (spora blacha), przykryć
równą warstwą masy makowej (ja kładę łyżkami), wstawić do piekarnika
nagrzanego do 200 stopni i piec ok 45 minut.
Zagotować
1,5 szkl mleka z cukrem, zdjąć z ognia i wymieszać z budyniem
rozprowadzonym pozostałym mlekiem i z migdałami, ponownie zagotować.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na masę i - ucierając - dokładać porcjami zimny budyń.
Ciasto posmarować kremem.
Do kremu można dodać odrobinę amaretto lub innego likieru (waniliowy, rum a nawet wódki).
Wierzch
ciasta polać czekoladą (gotowa czekolada do ciast zwykle jest zbyt
twarda po zastygnięciu i ciasto źle się kroi. Ja, do topionej masy,
dodaję trzy, cztery łyżki mleka), albo posypać płatkami migdałowymi.
Naprawdę polecam, ciasto jest pyszne.... :)))
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz