Kolejne
ciasto typowo Bożonarodzeniowe. Piekłam je zeszłej niedzieli,
zostawiłam w lodówce z braku czasu, przedwczoraj przełożyłam masą i
polałam polewą. Dziś, jak piernik, który musi poleżeć - rozpływało się w
ustach.
Nie
jemy za dużo ciast w święta. Chętniej sięgamy po nie bez okazji. W
święta zjadamy kilogramy pierogów, krokietów, ryby. Te ciasto może
leżeć. Owinięte w folię, przeleży w lodówce kilka dni. No i ma kolejną
podstawową zaletę - pieczemy kilka dni szybciej, jeszcze przed
kulinarnym szaleństwem.
Ciasto serowo-miodowe:
CIASTO:
3 szkl mąki,
2/3 szkl cukru,
3 łyżki miodu,
4 dkg masła,
2 jajka,
płaska łyżeczka sody,
likier amaretto lub rum,
MASA:
70 dkg białego zmielonego sera (ja używam sera w wiaderku waniliowego),
2/3 szkl cukru pudru,
torebka cukru waniliowego,
10 dkg masła,
2 jajka,
torebka budyniu waniliowego lub śmietankowego (proszek),
W
rondelku o grubym dnie, ustawionym na wolnym ogniu mieszając rozpuścić
miód, masło i cukier. Przestudzić, dodać jajka, stopniowo wsypywać mąkę
wymieszaną z sodą. Wyrobić elastyczne, gładkie ciasto. Podzielić je na
pół i po kolei rozwałkować na wymiar blachy. (ja wyklejam blachę
podobnie jak ciastem kruchym). Kolejno upiec dwa placki w piekarniku
nagrzanym do 180 stopni (ok 10 minut każdy) na ciemnozłoty kolor.
Wystudzić i przeciąć na pół.
Do garnka, o
grubym dnie, włożyć ser, wbić jajka, wsypać cukier i cukier waniliowy
oraz proszek budyniowy. Dodać rozpuszczone letnie masło. Starannie
wymieszać i gotować na bardzo małym ogniu około 15 minut. Ostudzić.
Przełożyć kolejno trzy placki, przykryć czwartym. Obciążyć deseczką i odstawić do lodówki na 12 godzin.
Po ty czasie polać polewą, udekorować.
Ja zrobiłam
tak, iż placki zawinęłam w folię aluminiową i pozostawiłam na trzy dni.
Placki po upieczeniu są twarde, dopiero tak odłożone "odchodzą". Po
przełożeniu masą serową także pozostawiłam na dwa dni w chłodnym
miejscu, zanim polałam ciasto polewą.
Po tych zabiegach ciasto było niezwykle miękkie i aromatyczne. Smaki "przegryzły" się, a samo ciasto rozpływało się w ustach.
Naprawdę polecam ten przepis.
Smacznego:)))
1 komentarz:
w takim zestawieniu - ciasto serowo miodowe to jeszcze nie jadłem - będę musiał wypróbować przepis - dziękuje :)
Prześlij komentarz