Jest
idealna na zimowe wieczory. Sycąca i rozgrzewająca. I niezwykle szybka,
co jest szczególnie ważne, gdy zmarznięci wracamy do domu po długim dniu.
Francuska zupa cebulowa:
1 kg cebuli,
litr bulionu lub rosołu drobiowego (może być z kostki),
kieliszek białego wytrawnego wina,
sos worcester,
tymianek,
sól,
pieprz,
ser żółty,
4 łyżki masła,
4 - 6 kromek bułki wrocławskiej,
2 ząbki czosnku,
gałązka natki pietruszki
Cebule
obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć
cebule, osolić, usmażyć do miękkości. Wlać wino i mieszać aż odparuje.
Cebule zalać bulionem, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, sosem worcester - gotować ok 30 minut na małym ogniu.
Czosnek
obrać, rozetrzeć z masłem i odrobiną soli. Masłem czosnkowym posmarować
kromki bułki, posypać serem. Bułkę można wcześniej nieco opiec.
Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę z serem. Zapiec, aż ser się roztopi.
Podawać gorące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz