9 stycznia 2013

Na rozgrzewkę... francuska zupa cebulowa...


francuska zupa cebulowa

Jest idealna na zimowe wieczory. Sycąca i rozgrzewająca. I niezwykle szybka, co jest szczególnie ważne, gdy zmarznięci wracamy do domu po długim dniu. 

Francuska zupa cebulowa:
1 kg cebuli,
litr bulionu lub rosołu drobiowego (może być z kostki),
kieliszek białego wytrawnego wina,
sos worcester,
tymianek,
sól,
pieprz,
ser żółty,
4 łyżki masła,
4 - 6 kromek bułki wrocławskiej,
2 ząbki czosnku,
gałązka natki pietruszki

Cebule obrać, pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć cebule, osolić, usmażyć do miękkości. Wlać wino i mieszać aż odparuje.
Cebule zalać bulionem, zagotować. Doprawić solą, pieprzem, tymiankiem, sosem worcester - gotować ok 30 minut na małym ogniu.
Czosnek obrać, rozetrzeć z masłem i odrobiną soli. Masłem czosnkowym posmarować kromki bułki, posypać serem. Bułkę można wcześniej nieco opiec.
Zupę nalać do żaroodpornych miseczek, na wierzchu położyć grzankę z serem. Zapiec, aż ser się roztopi.
Podawać gorące.

Smacznego życzę i polecam....

Brak komentarzy: