Dziś coś słodkiego, rozkosznie rozpływającego się w ustach, o lekko kwaskowym posmaku. Moje klasyczne ciasto z czerwonymi porzeczkami. Szlagier, przebój... po prostu polecam.
Czerwone porzeczki można zastąpić czarnymi lub jakimikolwiek innymi kwaskowatymi owocami. Także cząstkami jabłek lub gruszek. Można posypać wierzch płatkami migdałowymi. Można przygotować z owocami z kompotu. W każdej wersji się udaje i w każdej smakuje pysznie.
Ciasto z czerrwonymi porzeczkami:
500 g porzeczek,
180 g masła,
210 g cukru,
1 op cukru waniliowego,
szczypta soli,
6 jaj,
350 g mąki,
150 g zmielonych migdałów,
1/2 op proszku do pieczenia,
200 g kwaśnej śmietany,
aromat rumowy,
Porzeczki opłukać, osuszyć.
Masło ubić ze 180 g cukru, cukrem waniliowym i szczyptą soli na puszystą masę. Następnie dodać kolejno 4 jaja.
Porzeczki posypać 1 łyżką mąki. Resztę mąki wymieszać z migdałami i proszkiem do pieczenia, dodać do masy jajecznej (jeśli nie macie migdałów mielonych, można dodać olejek migdałowy, albo wiórki kokosowe).
Piekarnik rozgrzać do 160 stopni celcjusza.
Ciasto wyłożyć na blachę. Na cieście ułożyć porzeczki. 2 jaja rozdzielić. Żółtka wymieszać z 30 g cukru i śmietaną. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Masę wyłożyć na owoce. Piec ok 40 minut.
5 komentarzy:
ciasto zachęca do spróbowania zwłaszcza te porzeczki:)
Pychotka - uwielbiam słodkie ciasta z kwaskowymi owocami :)
Żona wyjechała, ja siedzę w domu i dostałem taką fazę na ciasto,że zrobiłem sam. Siedzę teraz , piję kawkę i jem a właściwie żrę. Pyszne.
Dziękuję :))
Cieszę się, że smakuje.
ciasto bardzo smaczne, ale byłoby rewelacyjne gdyby nie wyszedł mi ogromny zakalec :/ i nie mam bladego pojęcia dlaczego mi nie wyszło te ciasto
Prześlij komentarz