Szybki, sycący i niezwykle smaczny
obiad. A do tego tani, ot można powiedzieć, z tego co mamy pod ręką.
Lubię takie dania, mało inwencji, chwila pracy....
Lubię te danie także za to, że co by nie dało się do duetu z ziemniakami, smakuje wyśmienicie.
Pyszności z piekarnika... po prostu:)
Lubię te danie także za to, że co by nie dało się do duetu z ziemniakami, smakuje wyśmienicie.
Pyszności z piekarnika... po prostu:)
Zapiekanka ziemniaczana:
Ziemniaki obrać, umyć, zalać wrzątkiem,
osolić, ugotować na półtwardo. Cebulę pokroić w piórka (w moim
przypadku dwie, bardzo lubię duszoną cebulę w tego rodzaju zapiekankach) oraz czosnek w ilości jednego, dwóch ząbków posiekać i zeszklić na trzech łyżkach oliwy.
Dodać pokrojoną w paski czerwoną paprykę i smażyć przez dziesięć minut,
ciągle mieszając. Osolić. Na drugiej patelni rozgrzać dwie łyżki oliwy,
pokroić w kostkę boczek lub kiełbasę (może być inna wędzonka, coś
odrobinę tłustego), podsmażyć.
W żaroodpornym naczyniu lub garnku
,służącym do zapiekania, wysmarowanym masłem, układamy warstwę
ziemniaków pokrojonych w plasterki (warstwa powinna być dość gruba), na
to wykładamy podsmażoną wędlinę, wrzucamy rozkruszony listek laurowy,
dwa - trzy ziarenka ziela angielskiego, posypujemy pieprzem ziołowym i
przykrywamy warstwą smażonej cebuli i papryki.
Układamy cienką warstwę ziemniaków, przykrywamy i wstawiamy do średnio nagrzanego piekarnika.
W miseczce rozkłócić jajka (ilość w
zależności od upodobań i ilości zapiekanki - w moim przypadku dwa),
dodać odrobinę śmietany 18-sto procentowej, vegety. Dodać starty żółty
ser, może być mozzarella pokrojona w kostkę, ser pleśniowy typu lazur
lub inny znajdujący się aktualnie pod ręką. Można dodać także kilka
płatków suszonej czerwonej papryki, lub ostrego chilli - dla amatorów
ostrzejszych smaków.
Przygotowaną masą zalać zapiekankę
mniej więcej po 30 minutach pieczenia, przykryć na około 10 minut, po
czym zapiekać przez kolejne 10 bez przykrycia, aż do apetycznego
pojawienia się skórki
Polecam :)))
1 komentarz:
Polecam również taką https://www.youtube.com/watch?v=jfrmL--GcfI
Prześlij komentarz