22 marca 2013

Ryżowa zapiekanka z owocami...

Dziś, po raz kolejny, danie z piekarnika. Słodkawe, ulubione, do odsmażenia na drugi dzień.
Przepis przywiozłam kilka tygodni temu, wracając do domu po feriach zimowych spędzonych u Rodziców....

 Odwiedziny u Rodziców, oprócz standardowych różnic zdań i rozmów typu: co dalej będziesz robić w życiu, mają także w sobie coś pozytywnego.
Ciszę, spokój, lenistwo. Możliwość powrotu do dzieciństwa. Troskliwe pytania co zjem na śniadanie. Wycieczki na lody. Kąpieliska. Wspólne gotowanie i rozmowy do późnej nocy w kuchni. Powrót do smaków dzieciństwa. 


 
zapiekany ryż z jabłkami
  

 Nikt nie robi tak pysznego zapiekanego ryżu, jak moja Mama. Tym razem w kuchni nie odstępowałam Jej na krok. Oto przepis:
Ryż, w ilości odpowiedniej dla ilości porcji, jakie się chce przygotować; ugotować w mleku. Bardzo ważne jest, aby ryż gotować nie ten woreczkowy, a sypki, aby wpił on mleko, aby nie zostało ono wylane.
Tak więc należy w mleku, z odrobiną soli, cukru i cukru waniliowego, gotować ryż na sypko. Odstawić do ostygnięcia. W tym czasie ucieramy dwa, trzy żółtka na gęstą, prawie białą pianę z dodatkiem cukru oraz cukru waniliowego. Proporcje cukru dodajemy według upodobań. W moim przypadku jest to pół kilo ryżu i pół szklanki cukru. Należy pamiętać, że ryż można osłodzić już gotowy na talerzu bezpośrednio przed podaniem. Często także, zamiast cukru waniliowego, Mama korzysta z esencji waniliowej lub gotuje ryż w mleku z dodatkiem laski wanilii.
Następnie dodajemy ostudzone i stopione pół kostki masła. Dokładnie mieszamy. Na końcu, drewnianą łyżką, łączymy z ubitą pianą z białek.



ryż z jabłkami


Ryż (2/3 całości) wykładamy do wysmarowanego masłem naczynia żaroodpornego z pokrywą (na zdjęciu jest użyta brytfanna żeliwna, ale można także zapiekać go w zwykłym szklanym naczyniu lub kamionkowym garnku). Przekładamy przygotowanymi jak do szarlotki jabłkami lub innymi owocami, przykrywamy resztą ryżu.
P.S. Na moje życzenie Mama często dodawała do ryżu cynamon, kardamon lub inne słodkie przyprawy. Wedle uznania i własnej fantazji. Ja, niedługo, zechcę przygotować te danie z dodatkiem gałki muszkatołowej.

Zapiekamy około pół godziny w temperaturze 200 stopni.

Smacznego. 

1 komentarz:

Smakiem Pisany pisze...

zawsze byłam ciekawa zapiekanki ryżowej na słodko :)