7 kwietnia 2013

Bullar - słodkie szwedzkie bułeczki...


   Nadszedł moment, gdy czas biegnie właściwym tempem. Śnieg topnieje, a spod białej kołderki trawa wyłania swoje rdzawe kępki. Koty mruczą na parapecie, tęsknie spoglądając na brzeg rzeki i łąki, których nie pozwolono im odwiedzić. 






   Jak zwykle przed czekającą mnie podróżą piekę bułki. Słodkie, z cynamonowym nadzieniem, miękkie, maślane. Do zapakowania do torby, do podskubywania przy ulubionej płycie włączanej wciąż od nowa przy monotonnie uciekających kilometrach autostrady.


Bullar - szwedzkie słodkie bułki:
1/4 szklanki ciepłej wody,
200 g masła,
1/2 łyżeczki soli,
3/4 szklanki letniego mleka,
ok 4 szklanek mąki (ja używam szklanki o pojemności 200 ml),
3 łyżki miałkiego cukru
jajko,
2,5 łyżeczki suszonych drożdży


1/3 szklanki cukru
1 czubata łyżeczka cynamonu,
przyprawa w młynku do kawy i deserów z kardamonem lub szczypta mielonego kardamonu,
odrobina masła roztopionego i ostudzonego, do smarowania bułek



Masło połączyć z mlekiem, rozpuścić, przestudzić. Wymieszać suche składniki, dodać wodę, jajko, ostudzone mleko z masłem. Wyrobić lekkie, elastyczne ciasto, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok 1 godzinę.

W miseczce wymieszać cukier, cynamon i kardamon.

Piekarnik nagrzać do 200 stopni Celcjusza.

Ciasto podzielić na dwie części, wywałkować prostokąty. Posmarować ostudzonym roztopionym masłem, posypać połową cukru z cynamonem. Zwinąć wzdłuż długiego boku w spiralę. Kroić około 1,5 centymetrowe kółka, układać na blasze.

Odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut.

Przed wstawieniem do piekarnika dobrze jest posmarować rozkłóconym jajkiem, można posypać cukrem brązowym, perlistym lub cynamonem.

Piec około 15 minut.


Smacznego i do zobaczenia wiosną mam nadzieję :)))
 

1 komentarz:

Anonimowy pisze...

Prawdziwy przepis - apologies for my bad polish spelling!

150g margaryny
500ml mleka
50g swiezych drozdzy
1/2 lyzeczki soli
1300ml maki

Margaryna, cukier, cynamon i 1 jajko
Temp piekarnika 230-250 stopni

Rozpuscic margaryne w gargu, dolac zimne mleko i mieszac az bedzie cieple (finger warm).
Wlac do duzej miski, dodac sol i drozdze. Mieszac az sie rozpusci.
Dodac wiekszosc maki i zarobic ciasto w misce. Przykryc scierka i odstawic niech rosnie w cieplym miejscu az bedzie podwojnie.
Wylac ciasto na blat i z reszta maki wyrabiac az pulchne.
Podzelic ciasto w 3 czesci, kazda czesc wywalkowac na prostokant. Posmarowac cienka warstwa margaryny, posypac cukrem i cynamonem. Zrulowac dluga strone na rolade i pokroic na 2cm kawalki. Polozyc albo w indiwidualne foremki albo na papier. Rozbelcic jajko i posmarowac je pedzlem buleczki.
Wsadic blache z buleczkami do srodka piekarnika i piec 8-10 min. Wystawic i przykryc scierka az ostygnie.
Smacznego!