16 kwietnia 2013

wiosenne placki ziemniaczane....

Spoglądając za okno, odnoszę wrażenie, że w moim mieście wiosna już się rozgościła. Drzewa budzą się do życia, pojawiają się coraz gęściej kępki soczystej trawy, żółte hiacynty i białe przebiśniegi. Temperatura zachęca do spacerów a coraz śmielsze promienie słoneczne rozbierają nas resztek ciepłych swetrów i szali.




Dziś coś wiosennego, pysznego i prostego. 

Placki ziemniaczane z warzywami, zieleniną i kremowym twarożkiem:
Przygotować ciasto jak na zwykłe placki ziemniaczane. Nasze ulubione. Ja robię je tak, iż kilogram ziemniaków ścieram na bardzo drobnej tarce jarzynowej, drugi kilogram natomiast na tarce na placki, bardzo drobnej.
Obie masy odciskam z nadmiaru soku, dodaję jajko oraz żółtko, posiekaną drobno cebulkę, trzy łyżki mąki ziemniaczanej i łyżkę pszenne. Doprawiam solą i odrobiną pieprzu. 

Do takiej masy dodałam drobno startą sporą marchew, oraz garść drobno posiekanej zieleniny (koperek, rzeżucha, natka pietruszki).

Placuszki smażyłam jak zwykle, na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Podałam z twarożkiem wymieszanym z tartym ogórkiem, doprawionym solą i pieprzem, ziołami włoskimi lub prowansalskimi albo miętą. 

Smacznego :))






1 komentarz:

Smakiem Pisany pisze...

fajny sposób na podanie placuszków ;) rzeczywiście wiosenny.