Dziś na stronie fanpagu Wrocławskiego Koła Gospodyń Miejskich pojawiło się zdjęcie z naszego ostatniego wieczoru.
Piekłyśmy chleby.
Bułki i bułeczki.
Zajadałyśmy to z pyszną pastą łososiową Marty i Jej ostrą papryczką, dżemami i smarowidłami Martyny i Agaty, z samym masłem.
Delektowałyśmy się wspólnym czasem w kuchni oraz przy stole.
Wymieniałyśmy radami kulinarnymi oraz prywatnymi ploteczkami.
Krótko mówiąc - to był niezwykle udany, sympatyczny wieczór.
przygotowane i wyrośnięte ciasta
a oto galeria naszych wypieków:
Dziś podam przepis na bułeczki z ricotta i oregano, które przygotowałam Dziewczynom, aby umiliły nam czas oczekiwania na inne wypieki:))
Bułeczki z ricottą i oregano:
4 łyżki sera ricotta (często używam po prostu dobrego, kremowego twarogu, nie żadkiego),
200 ml mleka (jeśli damy wodę, dodajemy 2 łyżki mleka w proszku),
500 g mąki pszennej typ 450 lub 550 (najlepsza biała delikatna tortowa),
2 łyżeczki suszonego oregano,
1 łyżeczka soli,
2 łyżeczki cukru,
3 łyżeczki miękkiego masła (zaminnie około 3 średnich łyżek oliwy),
1 łyżeczka suszonych drożdży (zamiennie 10 g świeżych)
Metoda dla maszynistów:
Wszystkie składniki umieścić w maszynie, najpierw płynne, następnie sypkie. Nastawić program ciasto, a po wyrośnięciu podzielić na 12 części.
Metoda ręczna:
Drożdże rozetrzeć z cukrem i odrobiną wody/mleka, odstawić do ruszenia na około 20 minut. Następnie dodać pozostałę skłądniki i zagnieść delikatne, nie za żadkie, sprężyste ciasto. Powinno idealnie odstawać od dłoni.
Pozostawić do wyrośnięcia na 1 godzinę lub do czasu podwojenia objętości. Po tym czasie podzielić na 12 porcji.
Z każdej porcji ciasta uformować wałek, zwijać tak, aby utworzył węzełek. Gotowe węzełki ułożyć na blasze, odstawić do wyrośnięcia przykryte czystą ściereczką na około 30 minut.
Po tym czasie posmarować roztrzepanym żółtkiem.
Piec w temperaturze około 220 stopni przez 15-20 minut.
4 komentarze:
Bułeczki były super!
dobrze, że podajesz przepis, bo z ochotą je sobie upiekę jak wrócę z wakacji;)
Bułeczki były super!
dobrze, że podajesz przepis, bo z ochotą je sobie upiekę jak wrócę z wakacji;)
bułeczki wyglądają świetnie:)
A tu znów królują same pyszności ;)
Prześlij komentarz