20 listopada 2013

łatwy i szybki, biszkoptowy jabłecznik...




Dziś nieco odpoczynku od świątecznych ciast. Pierniki kruszeją, zawinięte w folię spożywczą i skrzętnie pochowane w zakamarkach kuchennych szafek, pora złapać oddech przed kolejną porcją pierniczków i wigilijnych pierogów.

Gdy zaczynałam prowadzić bloga, godziny spędzałam w kuchni, a drugie tak samo długie  na przeglądaniu blogosfery i książek kucharskich. Szukałam inspiracji bądź dosłownych przepisów.
Dziś idę po prostu do kuchni i gotuję, piekę. Nadal spędzam dużo czasu w kuchni, inspiracji szukam na innych blogach, jednak przeglądam je o wiele rzadziej, aniżeli kiedyś.

Wiedząc, że pierniki nie uchowają się zbyt długo, jeśli ie zaproponuję czegoś w zamian, wyjęłam słoik przygotowanych do szarlotki jabłek i upiekłam pyszne ciasto biszkoptowe z owocami i cynamonową kruszonką.



Ciasto z owocami:
500 g owoców (np. drobno pokrojonych jabłek),
4 jajka,
1/2 szkl cukru,
1/2 szklanki oleju,
cukier waniliowy,
1 1/3 szklanki mąki tortowej
1 budyń waniliowy lub śmietankowy,
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
szczypta soli,

mąka i cukier w równych proporcjach,
łyżeczka cynamonu,
10 g miękkiej margaryny lub masła


Białka ubijam ze szczyptą soli, gdy będą sztywniały dosypuję cukier waniliowy i zwykły, ubijam aż będą lśniące. Dodaję żółtka, mieszam drewnianą łyżką bądź trzepaczką balonową.
Wlewam olej i znowu mieszam.
Mąkę przesiewam z proszkiem do pieczenia i budyniem  delikatnie wszystko razem mieszam. Wrzucam pokrojone jabłka, ciasto wylewam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.

Margarynę, cukier i mąkę z cynamonem siekam aż powstanie kruszonka, posypuję ciasto i piekę przez około godzinę w 170 stopniach.

Po wyjęciu z piekarnika lekko ciepłe oprószam cukrem pudrem.


A jutro zapraszam na przepyszny, wilgotny, lekki "oszukany" piernik.



1 komentarz:

Paulina K. pisze...

Lubię takie ciacho:)