23 stycznia 2014

zupa z przecieru z dyni i jabłek z trawą cytrynową....


   Alergie pokarmowe mojego dziecka przyniosły nam jedną korzyść. Córka jest "wszystkożerna". Szpinak - proszę bardzo.
Kasze - ależ uwielbia.
Ciecierzyca, soja, soczewica, groch.... - prosi o dokładkę.
Zielenina, rukola, roszponka... - podkrada z lodówki. 
Nie grymasi, nie kaprysi, zjada zupki, sałatki, pasty do chleba z warzyw strączkowych, ryb, wszelkie kasze i pełnoziarniste pieczywo :))
Nie lubi soków w kartonach, słodkich napoi gazowanych, zbyt słodkich herbat.
Anioł nie dziecko.
Do karmienia tylko, ale zawsze coś :))




Latem, mając na działce moc świeżych warzyw oraz owoców, spędzałam w kuchni pracowite noce smażąc, wekując i pasteryzując.
Dziś czerpię z tego pełnymi garściami.

To miała być zwykła zupka z dyni, ponieważ jednak w szafce pod ręką plątał mi się mus z dyni i jabłek, oczywiście bez dodatku cukru, do zupy wykorzystałam jeden spory jego słoiczek.

Zupa z przecieru z dyni i jabłek z trawą cytrynową:

1 spory słoiczek przecieru z dyni i jabłka (może być z samej dyni) bez dodatku cukru,
1 marchew,
kawałek małego selera,
mała pietruszka,
3 łyżki drobnego makaronu np. gwiazdeczki,
2 łyżki słodkiej śmietanki
sól, pieprz, imbir w proszku, kurkuma, szczypta gałki muszkatołowej
bulion drobiowy lub warzywny


Warzywa obrać, zalać bulionem i gotować pod przykryciem aż warzywa zmiękną.
Warzywa wyjąć, pokroić w kostkę, wrzucić makaron, dodać przecier dyniowy. Gotować do miękkości makaronu, połączyć z warzywami, roztrzepaną z łyżką zupy śmietaną.
Doprawić do smaku solą, pieprzem, imbirem, gałką, kurkumą oraz trawą cytrynową.
Podawać z grzankami z chleba czosnkowego.

Smacznego:)



2 komentarze:

Tradycyjna Kuchnia pisze...

wygląda apetycznie :) ciekawy przepis :)

Unknown pisze...

wygląda pysznie:)