9 kwietnia 2014

wielkanocna babka ajerkoniakowa





Za oknem powoli widzę wiosnę. 
Spoglądam na świeżo umyte okna, wyprane firany, rozkwitłe gałęzie forsycji w wazonie na parapecie i uśmiecham się do ściekających kropel deszczu.
Zima odeszła i tego roku potraktowała nas ulgowo. 
Wciąż pracuję całe dnie i wieczorami nie mam siły na prowadzenie bloga. Powoli przygotowuję się do świąt, piekę i gotuję. Fotografuję. Uczę się dekorować ciasta i ciasteczka, spędzam godziny w pachnącej, ciepłej kuchni. Odpoczywam przy kolorowych barwnikach i przeraźliwie słodkich, waniliowych masach do ciast. 



Babka krówkowa z ajerkoniakiem:
/przepis z gazety/

krówki kruche 100 g
likier adwokat 100 ml
mąka pszenna tortowa lub wrocławska 260 g 
proszek do pieczenia 1,5 łyżeczki
szczypta soli
masło 200 g
cukier 150 g 
jajka 4 szt

polewa:
słodka śmietanka 100 ml
masło 100 g
cukier 70 g 
krówki kruche lub ciągutki 50 g

Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia oraz szczyptą soli. Krówki posiekać dość drobno (do ciasta polecam krówki kruche, ciągutki mogą - choć nie muszą - być przyczyną zakalca). 
Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch, Dodawać po jednym jajku i po trochę adwokata naprzemiennie. Każdy kolejny składnik dodać, gdy ten pierwszy zostanie dobrze wrobiony w ciasto. 
Na koniec wmieszać mąkę - ucierać tylko do połączenia składników - i posiekane krówki. Wymieszać dokładnie łyżką.
Przełożyć do formy babkowej.
Piec w 170 stopniach przez ok godzinę.

Babkę z formy wyjmujemy dopiero po lekkim przestygnięciu, w innym wypadku może się po prostu rozwalić i połamać. 

Składniki polewy włożyć do rondla o grubym dnie i rozpuścić powoli. Gotować cały czas mieszając aż masa zgęstnieje. 
Gorącą polać ciasto, pozostawić do zastygnięcia.

Smacznego:) 


1 komentarz:

Paulina K. pisze...

Jak to pysznie wygląda, aż zgłodniałam!