2 maja 2014

Kruche tartaletki z jabłkami i cynamonową kruszonką


Gdy wieczorami zasiadam do pracy jest jeszcze jasno. Przez otwarte okno wpada zapach kwitnących już bzów i czeremchy. Niedługo na targach pojawią się pierwsze wiosenne warzywa i owoce i rozpocznie się cudowny okres w kuchni.
Moja Córka szykuje się do I Komunii Świętej, a zaraz po będziemy odbierać kolejne świadectwa szkolne. 
Wiosna to zdecydowanie najpiękniejsza pora roku i zdecydowanie mija zbyt szybko.

Z przymrużeniem oka spoglądam więc na stosy prania zalegające po kątach pokoju i z zapałem kolejny raz pakuję walizki na wyjazd majowy.






Bardzo lubię ciasto kruche.
Wystarczy znać tylko jeden ogólny przepis podstawowy, aby za każdym razem wyczarować inny, pyszny smakołyk. Nadaje się ono zarówno do wypieków wytrawnych jak i słodkich. W pierwszym przypadku nie dodaję po prostu cukru. 
Na straganach niedługo zagości bogactwo świeżych warzyw i owoców. Przez kilka lat codziennego kucharzenia i długich godzin spędzanych w kuchni wypróbowałam wiele przepisów na to ciasto, aby wraz z ciągłymi zmianami wypracować sobie przepis idealny. 
  

Ciasto kruche:
300 g mąki,
3 łyżki mleka w proszku pełnotłustego,
200 g masła (bardzo twardego),
1 żółtko
(jeśli ktoś lubi ciasto bardziej kruche, część mąki można zastąpić mąką krupczatką)


cukier waniliowy oraz 5 łyżek cukru pudru ( w przypadku wypieków słodkich)

Masło posiekać z mąką, dodać resztę sypkich składników i żółtko, zagnieść ciasto. Do tych proporcji nie potrzeba dodawać ani wody, ani śmietany. Ciasto po chwili powinno ładnie się zagnieść, być dość miękkie i lśniące. 
Jeśli pieczemy słodkie placki, to dodajemy cukry, jeśli wypiek ma być wytrawny, cukru nie dodajemy, zastępujemy go odrobiną soli.
Ciasto schładzamy przez kilka godzin zawinięte dokładnie w folię spożywczą.


Tartaletki z jabłkami i kruszonką cynamonową:
Formy do tartaletek wysmarować dokładnie masłem, wylepić ciastem, lekko nakłuć. 
Ułożyć obrane i pokrojone w cienkie plasterki jabłka, posypać łyżeczką cukru.

Masło, cukier i mąkę w ilości 1:1:1 wyrobić na kruszonkę dodając cynamonu wedle upodobań (ja dałam jedną czubatą łyżeczkę).
Tak przygotowaną kruszonką posypać tartaletki. 
Piec przez ok 20 minut w temperaturze 220 stopni.


Jabłka można zastąpić innymi owocami.

Smacznego.


1 komentarz:

Gotuje na co dzień pisze...

pyszne z pewnością zaspokoją nie jedno podniebienie swoją kruchością i delikatnością smaku..
polecam moje babeczki śmietankowe..również warte grzechu;)pozdrawiam
http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/pomys-na-babeczki-smietankowe.html