W ostatnich tygodniach bardzo potrzebowałam wsparcia bliskich mi osób.
Gdy widzę, jak moja córka dogaduje się ze swoimi dziadkami, bardzo mnie to cieszy.
Pomimo tego, że uwielbiam chwile spędzone tylko we dwie, na grze w karty, leniwym oglądaniu filmów, malowaniu, lepieniu figurek i rozmowach. Na przytulaniu.
Bardzo cenię sobie pomoc, którą otrzymujemy, gdy tylko o nią poprosimy.
Moje dzieciństwo nie było szczególne. Łąki, pola, lalki z trawy, samodzielnie szyte przytulaki i pierwsze telewizyjne seriale. Godziny spędzane z babcią na robótkach ręcznych. Pierogi lepione z prababcią i wielogodzinne bajki opowiadane przez dziadka.
Dziś moja mama brudzi sobie palce jeżynami zrywanymi na sok dla wnuczki, godzinami gra w karty, a wieczorami opowiada kolejne bajki o zaginionych zwierzątkach. Dziś dziadek pracowicie montuje w ogrodzie kolejny hamak dla wnuczki i naprawia popsute zabawki. Razem oglądają telewizyjne maratony bajek i podjadają ulubione ciasteczka.
Jest to jedno z ulubionych ciast mojego ojca. Pomimo, że oboje nie przepadamy za bananami, jednak dodatek tych owoców do ciasta to już zupełnie co innego.
Sprawiają, że wypiek jest delikatnie wilgotny, ciężki i rozpływający się w ustach. Bardzo długo zachowuje świeżość. Zwykle jest zjadane dosłownie z blachy nim zdążę sięgnąć po aparat.
Naprostrze ciasto bananowe:
/przepis pochodzi z bloga Elizy Mórawskiej/
3 banany,
120 g masła,
3/4 szklanki cukru (niekiedy używam ciemnego cukru trzcinowego),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
Dobrze dojrzałe banany rozgnieść w miseczce widelcem.
Miękkie masło zmiksować z cukrem, wanilią, stopniowo dodając jajka. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Keksówkę długości ok 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
/przepis pochodzi z bloga Elizy Mórawskiej/
3 banany,
120 g masła,
3/4 szklanki cukru (niekiedy używam ciemnego cukru trzcinowego),
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 jajka,
250 g mąki,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukier waniliowy,
Dobrze dojrzałe banany rozgnieść w miseczce widelcem.
Miękkie masło zmiksować z cukrem, wanilią, stopniowo dodając jajka. Połączyć z mąką i proszkiem do pieczenia.
Keksówkę długości ok 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wlać ciasto.
Piec ok 60 minut w temperaturze 180 stopni.
3 komentarze:
Jak ten czas płynie - dopiero co sami byliśmy dziećmi, a tu już nasze dzieci zajmują nasze miejsca...
Chlebek musiał być pyszny :)
Był przepyszny, dziękuję.
Prosty przepis! Takie lubię!
Prześlij komentarz