2 maja 2013

wiosenny kapuśniak z kapusty pekińskiej...


Tym razem przepis na pyszną zupę  z kapusty pekińskiej. Jakieś dwa lata temu była to jedna z najczęściej gotowanych u mnie zup. Smaczna, lekko kwaskowa, lekka, rozgrzewająca. Wyszperałam ją w broszurkach kulinarnych i szybko się zakochałam.


kapuśniak z pekińskiej



Wtedy właśnie nauczyłam się gotować zupy na wywarze z jarzyn, lekkie, niezabielane. Idealne jako wstęp do dwudaniowego obiadu. Przez długi czas gościły w mojej kuchni. A najczęściej wracałam do tego przepisu.  Jej niebanalne połączenia smakowe i pomysł wykorzystania kapusty pekińskiej sprawia, że staje się doskonałym pomysłem, gdy mamy ochotę odejść odrobinę od tradycyjnych zup: pomidorowej, rosołu, krupniku... A zarazem gdy nie mamy pomysłu na urozmaicenie menu a wszelkie egzotyczne dania nasza rodzina uważa za dopust boży i lepiej aby ich on nie dotyczył.
Choć, co prawda, moja rodzina uwielbia dania egzotyczne tak samo jak rodzimej kuchni, kapuśniak ten gości często w naszym repertuarze obiadowym.

Kapuśniak z kapusty pekińskiej z papryką:

3 szkl bulionu warzywnego,
mała kapusta pekińska,
czerwona papryka, marchew,
4 ziemniaki, 2 łyżki masła,
liść laurowy, ziele angielskie,
po 1/2 łyżeczki cząbru (lub tymiank) i mielonej słodkiej papryki,
po łyżce koncentatu pomidorowego i soku z limonki (można dodać trawę cytrynową mieloną),
łyżka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz,

  Warzywa umyć i oczyścić, kapustę posiekać, marchew pokroić w cienkie plasterki, ziemniaki w dużą kostkę, paprykę w drobną. W garnku rozgrzać masło - wrzucić paprykę, poddusić chwilę, dodać pozostałe warzywa, lekko doprawić vegetą lub podobną przyprawą, poddusić, dodać liście laurowe, ziele, wlać bulion. Gotować aż warzywa zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić cząbrem lub tymiankiem, słodką papryką, koncentratem pomidorowym, sokiem lub trawą cytrynową, solą i pieprzem. Był okres kiedy doprawiałam zupę łyżką zupy winiary kapuśniak jak u mamy, jednak ostatnio nie mogę znaleźć jej w sprzedaży.
Jeśli ktoś chce uzyskać nieco egzotyczny charakter, można dodać liść kafiru, cuminu oraz szczyptę imbiru.
Na talerzach posypać natką pietruszki.
Zapraszam i życzę smacznego.

1 komentarz:

nietylkopasta.pl pisze...

zapraszam do konkursu: http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/wiosenne-zupy