Od wczoraj trudno mi usiedzieć spokojnie na miejscu. Nasze małe przedsięwzięcie powoli nabiera kształtów i zapowiada się, że w najbliższym okresie dla bloga będę miała jeszcze mniej czasu aniżeli w ostatnich tygodniach.
Wczoraj jednak, z dziewczętami z Wrocławskiego Koła Gospodyń Miejskich , urządziłyśmy sobie wieczorek kuchni hiszpańskiej. Każda z nas miała co świętować. A ponieważ widziałyśmy się dość dawno, trudno nam było tak szybko zakończyć spotkanie. Oczywiście wyszłyśmy baaardzo najedzone i baaardzo dużo jedzenia zabrałyśmy do domów.
Przepisy sukcesywnie będziemy zamieszczały na naszych blogach, zdjęcia oczywiście wykonała Martyna , a gotowałyśmy wspólnie z Agatką i Martą.
Dziś proponuję Wam pyszną, słoneczną szarlotkę. Kilka dni temu, gdy jeszcze opatulałam Córkę grubymi szalikami, po powrocie ze spacerów, zwyczajowo sięgałyśmy po kubek gorącego kakao i kostkę przepysznego jabłecznika.
Jabłecznik:
2 szklanki mąki pszennej,
6 łyżek budyniu waniliowego lub śmietankowego,
1 niepełna szklanka cukru,
1 kostka masła,
5 jajek,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
Nadzienie:
1 kg kwaskowych jabłek,
1 opakowanie cukru waniliowego,
1 łyżka skórki cytrynowej,
Masło roztopić i przestudzić.
Do chłodnego tłuszczu wsypać cukier, można dodać cukier waniliowy, ucierać aż do rozpuszczenia.
Kolejno dodawać jajka, wciąż ucierając. Masę połączyć z przesianą z proszkiem do pieczenia mąką. *
Do wyłożonej papierem do pieczenia formy przelać 2/3 ciasta.
Jabłka obrać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Wymieszać je z cukrem waniliowym i startą skórką cytrynową.
Nadzienie wyłożyć na ciasto w blaszce, przykryć pozostałym ciastem. Piec ok 45 minut w temperaturze 180 stopni.
Jabłecznik wyjąć i ostudzić. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.
* polecam wykładanie blaszek papierem do pieczenia zdecydowanie bardziej, aniżeli smarowanie masłem. Bywają ciasta, które wchłaniają masło z blachy i smażą się lub parują i wilgotnieją w formie, a a tym samym robią się ciężkie i nieco zakalcowate.
6 komentarzy:
uwielbiam jabłeczniki, zapisuję przepis:)
Zamiast skórki z cytryny dodaję galaretkę cytrynową...
a co z tym budyniem,przepraszam?
Już uzupełniam. Dodajemy do mąki i proszku. Zwykle używam budyniu zamiast mąki ziemniaczane, nadaje smak i kolor.
Galaretkę używam, ale w tym cieście zależało mi na delikatnym musie jabłkowym, nie ściągnięciu jabłek.
Wszystkie moje przyjaciółki były zachwycone jabłecznikiem :)
Best ford escape titanium 2021 – TITNIA 2020
TITNIA 2020. This year, TITNIA titanium tubing will compete for the crown of titanium mens ring the iron titanium token world's biggest ford transit connect titanium men's gold medal. After competing at the 2020 Beijing titanium element
Prześlij komentarz