23 sierpnia 2014

razowe ciasto kruche - idealne ciasto kruche....








Bardzo lubię ciasta kruche. Nie tyle nawet ze względu na sam smak, choć i ten sam w sobie jest niezwykły i niezastąpiony przy szarlotkach, jak ze względu na jego wszechstronność.
Przygotowuję z niego słodkie tarty, szarlotki, skubańce, pleśniaki, ciasta i ciasteczka, a także wypieki wytrawne. Hitem w moim domu są pieczone mięsne pierożki empanadas (po przepis zapraszam tutaj). Wystarczy tylko manipulować kilkoma podstawowymi składnikami, aby za każdym razem uzyskać nieco inny oczekiwany efekt. 





I kolejna niewątpliwa zaleta. Można je przygotować nawet na kilkanaście godzin przed pieczeniem i przechowywać w lodówce.

Ciasto kruche przygotowuję z kilku podstawowych składników. Mąki, bardzo mocno schłodzonego masła, żółtek i szczypty soli. Do słodkich wypieków dodaję cukier, cukier waniliowy, cynamon, około dwóch łyżek mleka w proszku. Cukier waniliowy i cynamon dodajemy wedle uznania i smaku.
Do wypieków wytrawnych oczywiście cukier pomijam, natomiast dodaję nieco więcej soli, a także mleko w proszku (jego dodatek sprawia, że ciasto jest nieco delikatniejsze i takowe bardziej smakuje mojej rodzince).
Zwykle używam 380 g mąki, kostki masła, 2 łyżek mleka w proszku i 3 żółtek. Jeśli mąkę pszenną (lub jej część) zastąpię mąką razową odpowiednio zwiększam ilość żółtek, aby ciasto dało się zagnieść w miękką i lśniącą kulę. Nigdy nie dodaję śmietany, wody ani mleka.


Dzisiejsze ciasto jest przygotowane z ponad połowy mąki razowej oraz dodatku sporej ilości otrąb. Mus jabłkowy, cząstki śliwek i nektarynek sprawiły, że rozpływało się w ustach.

Razowy kruchy placek z owocami:
/przepis własny/

200 g mąki razowej,
3 łyżki dowolnych otrąb lub kaszki owsianej,
150 g mąki pszennej,
200 g masła,
2 łyżki mleka w proszku,
1 cukier waniliowy,
3/4 szkl cukru,
4 - 5 żółtek,

białka z oddzielonych żółtek,
5 łyżek cukru

słoiczek musu jabłkowego lub 3 duże jabłka starte na tarce i doprawione cukrem z odrobiną cynamonu, kilka śliwek przepołowionych bez pestek, 2 nektarynki obrane i pokrojone na cząstki.

Maki połączyć wraz z otrębami, dokładnie posiekać z dobrze schłodzonym masłem. Dodać cukier, cukier waniliowy, mleko w proszku oraz żółtka.  Szybko zagnieść ciasto, włożyć do lodówki na kilka godzin (można na całą noc i nawet dłużej).

Formę do pieczenia wyłożyć papierem, 3/4 ciasta starkować bądź poskubać na blachę, podpiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez ok 20 minut.
Na podpieczony spód wyłożyć jabłka lub mus jabłkowy, na tym ułożyć cząstki śliwek i nektarynek.
Wstawić do piekarnika.

Z białek i cukru ubić sztywną pianę. Wyłożyć na ciasto, na wierzch ułożyć kruszonkę z reszty ciasta. Piec jeszcze ok 30 minut, do zezłocenia się wierzchu ciasta.

Zaraz po wyjęciu z piekarnika posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego :))


Brak komentarzy: